tiistai 7. lokakuuta 2008

NHL-analyytikon terveiset kaudelle 2008-2009 – kymmenes putkeen!

 Huonot uutiset ensin. Vedonvälittäjät ovat kyllästyneet häviämään rahansa suomalaisille NHL-vedonlyöjille ja terävöittäneet kertoimenlaskentaansa. 

 Tämän myötä kaikkein karkeimmat hinnoitteluvirheet on korjattu ja bookerit huomioivat linjoissaan entistä tarkemmin otteluohjelman sekä kokoonpanoinformaation. Myöskään sarjan tasainen luonne tai pieni kotietu ei ole vedonvälittäjien kertoimenlaskijoille enää salaisuus. Tilanne ei ole missään tapauksessa toivoton sillä edelleen lajituntemuksen, vedonvälittäjiä tarkemman kokoonpanoinformaation ja otteluohjelman huomiomisen avulla on mahdollisuus saada useiden prosenttien tuotto kiertävälle pääomalle. NHL on yhä suurille bookereille marginaalisarja, mutta kiusallisen kallis sellainen. Tämä on tehostanut markkinoiden toimintaa ja voitollisten pelaajien pelivalinnat ovat entistä tiukemman seurannan alla. Puhtaasti joukkueiden pelivoiman hyvään arviointiin perustuva etu on suurimillaan kauden alussa. Vedonvälittäjät pyrkivät voittavien pelaajien pelivalintoja seuraamalla haarukoimaan mahdollisimman nopeasti joukkueet, joiden voimasuhteet melko konservatiivinen ja edellisen kauden tuloksiin paljon perustuva markkinalinja on ennen kautta ali- tai yliarvioinut. Vedonvälittäjät ovat myöntäneet, että suomalaiset suurien panoksien pelaajat ovat erityisen tutkan alla. Viime kausien tilastojen perusteella vedonlyöjien etu on noin puolittunut 2000-luvun alun ”kultaisista vuosista”, jotka mullistivat monen suomalaisen elämän ja tekivät ESBC:n kerroinrajojen perusteella pelanneista taloudellisesti riippumattomia.

 Huonojen uutisten vastapainoksi on tapana tarjota samalla mitalla hyviä. Tällä kertaa ja tässä tilanteessa jätän suosiolla hyvät uutiset väliin. Ne eivät nimittäin ole järin kiinnostavia, kun tarjolla on loistavia uutisia. ”Kultaiset ajat” eivät ole ohi.

 NHL on palkkakaton, tarkemman tuomarilinjan ja uudistuneen otteluohjelman myötä muuttunut sarjana yhä tasaisemmaksi ja taktisemmaksi. Pelaamatta jääneen työsulkukauden jälkeen on uusien linjauksien alaisuudessa pelattu kolme kautta. ESBC:n tutkimusosasto odotti viime kauden loppua mielenkiinnolla sillä vihdoin oli tarjolla tarpeeksi aineistoa tilastollisesti merkittäviin johtopäätöksiin uusien tutkimusideoiden osalta. Tulokset olivat tajunnanräjäyttäviä. Tilastomurskajaisten lopputulemana löysimme vedonvälittäjien kertoimista systemaattisia virheitä. Nämä virheet olivat niin suuria, että parhalla mekaanisella pelistrategialla pääsi tilastollisesti merkittävän otoskoon puitteissa 104%:n palautukseen! Tähän tulokseen pääsi siis huomioimatta pelaavia joukkueita, niiden voimasuhteita tai kokoonpanoja. On sanomattakin selvää, että kun nämä mullistavat tutkimustulokset yhdistetään ESBC:n tarkkaan perusanalyysin, ovat tulokset torjuntavoittoa juhlineiden vedonvälittäjien kannalta musertavia.

 Huimat tilastolöydöt eivät kuitenkaan saa viedä huomioita urheilullisen puolen viiltävältä analysoinnilta. Eri julkaisujen kausiennakoita selaamalla ei voi välttyä ajatukselta, että myös puhtaasti pelaamisen psykologiaan perustuva etu on tänä vuonna suurempi kuin pitkään aikaan. NHL:ään on muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen muodostumassa taas nuorten superpelaajien myötä tähtikultti, joka on omiaan houkuttelemaan satunnaisten pelaajien panoksia Pittsburghin ja Washingtonin kaltaisten joukkueiden kyytiin. Toisaalta viime kaudella kaikki ylivoimallaan ja pelitavallaan hurmannut Detroit on kausiennakkoissa nostettu lähes varmaksi Stanley Cup-mestariksi ja mahdollista pytyn riistoa pois autokaupungista pidetään ennakkoon suurena yllätyksenä. Todellisuudessa ”punasiipien” mestaruusmahdollisuus etukäteen on tasaisessa ja kilpailullisessa sarjassa n. 20%.  Detroitin pelitapa on vastustajien leireissä purettu pieniksi palasiksi ja parhaat osa-alueet on siirretty omaan pelaamiseen. Toisaalta Detroitin heikkoudet ovat nyt kaikkein tarkimmin analysoituja ja muiden organisaatioiden tiedossa. Joukkue on materiaaliltaan ja valmennukseltaan kiistatta sarjan vahvin, mutta mestaruuden uusiminen vaatii myös paljon onnea.

  Edmontonia on povattu kauden yllättäjäksi, mutta me emme innostu ”öljyn” liukkaudesta. Joukkue on hyvin luisteleva ja se teki kesän aikana kaksi hyvää pelaajahankintaa, kun joukkueeseen liittyi arvostettu voimahyökkääjä Cole sekä tyylikkäästi liikkuva puolustaja Visnovsky. Uusien vahvistusten lisäksi Edmonton saa sairastuvalta takaisin ison osan viime kaudesta menettäneet avainpelaajat Sourayn ja Horcoffin. Joukkueen materiaali on vahvempi kuin viime vuonna, mutta emme usko Edmontonin ottavan suurta loikkaa eteenpäin. Joukkue menetti kesällä kaksi parasta aloittajaansa Stollin ja Reasonerin ja tätä myötä joukkueen selvä ykkösmies aloitusympyrässä on keskinkertainen Horcoff. Nuorten pelaajien esiinmarssia viime vuoden loppukirin yhteydessä on syystä kehuttu. Tilanne on kuitenkin nyt täysin erilainen sillä viime kaudella tulokaspelaajat saivat loukkaantumisten myötä vastuuta yllättäen ja pystyivät paineettomassa tilassa ennakkoluulottomiin suorituksiin. Nyt pelaajilta odotetaan lähtökohtaisesti paljon, joten Pohjois-Amerikkalaisen kiekkolehdistön suosikkiaihe ”sophomore jinx” eli toisen kauden kirous on hyvin mahdollinen riesa Edmontonin nuorukaisille, joiden uskottiin ennen viime kauden alkun kypsyvän NHL-tasolle ja lyövän itsensä toden teolla läpi vasta kauden 2009-10 aikana. Edmontonin kokeneessa osastossa on paljon vaikean loukkaantumishistorian omaavia pelaajia, joiden parhaat kaudet lienevät jo takana. Mielestämme joukkue antaa pahimmille vastustajilleen selkeää tasoitusta myös maalivahti- ja valmentajaosaamisessa. Viime kaudella Edmonton keräsi suuren osan pisteistään rangaistuskuljetuskilpailuista, joita joukkue voitti uskomattomalla prosentilla.

  Toinen mahdollinen ”ylikuumeneva” joukkue on juhlakauttaan pelaava Montreal Canadiens. Viime kaudella monta palasta loksahti kohdalleen ja joukkueen peli oli sekä viihdyttävää että tehokasta. Montreal on kesän aikana vain vahvistunut ja mielestämme se on Pittsburghin loukkaantumisten myötä kauden avautuessa itäisen konferenssin paras joukkue. Joukkueeseen kohdistuvat odotukset ovat kuitenkin jo yliampuvia. Montrealille hyvä kauden alku on poikeuksellisen tärkeä sillä muuten paineet joukkueen ja varsinkin nuoren maalivahdin Pricen ympärillä voivat käydä sietämättömiksi. Itäinen konferenssi on tänäkin vuonna erittäin tasainen ja mikään joukkue ei voi olla varma pudotuspelipaikastaan. Montrealin kertoimissa juhlakauden valtavat odotukset ja kotimaan median suosikkijoukkueen asema tulevat tällä kaudella näkymään liikaa.

  Edullisia kertoimia alkukaudesta tarjoavat todennäköisesti ainakin Vancouver Canucks ja Buffalo Sabres. Buffalon alkukausi sujui viime vuonna kesän pelaajakauppojen myötä surkeasti ja joukkue pääsi vauhtiin vasta tämän vuoden puolella. Kahden johtavan pelaajan Druryn ja Brieren kauppaaminen oli liian suuri muutos ja nuoret pelaajat eivät heti löytäneet oikeita rooleja joukkueessa. Loppukaudesta Buffalon hävisi otteluita joita se hallitsi selvästi sillä maalivahti Miller oli liiallisen peluutuksen myötä täysin puhki ja kakkosvahti Thibault oli yksinkertaisesti huono. Lähtökohdat tähän kauteen ovat paremmat sillä viime kaudella helppoja virheitä tehnyt puolustus saa johtohahmokseen San Josesta siirtyneen varmaotteisen Rivetin. Sydänongelmien takia koko viime kauden viimeistä ottelua lukuunottamatta sivussa ollut Numminen on joukkueelle tärkeä johtohahmo, joka opettaa nuoria pelaajia ja pystyy ottelun ratkaisuhetkillä johtoasemassa pelaamaan tärkeitä minuutteja riittävän viileästi. Buffalon hyökkäys on erittäin nopea ja syvä ja sen avainpelaajat Roy, Poiminville ja Vanek ovat juuri tulossa uransa huipulle. Joukkueen suurimmat ongelmat ovat puolustajien pelinavaamisessa ja aloituksissa, mutta valmentaja Ruff on osaa repiä materiaalistaan edelleen maksimaaliset tehot irti.

  Vancouverin viime kausi meni suurista odotuksista huolimatta täysin penkin alle. Joukkueen puolustus kärsi loukkaantumisista eikä yhdessäkään ottelussa jäällä nähty ennen kautta aloituspareiksi kaavailtua kuusikkoa. Loukkaantumisista toipuneet puolustajat joutuivat pelituntuman kannalta liian aikaisin pelaamaan suuria minuuttimääriä. Tätä myötä pakit näyttivät hitailta ja epävarmoilta eikä henkilökohtaisen elämänsä kanssa jännittäviä aikoja elänyt maalivahti Luongokaan ollut parhaimillaan. Nyt Vancouver pääsee kauteen terveemmäällä puolustuskalustolla ja myös viime kaudella tehottomasti esiintynyt hyökkäys on vahvistunut. Suuri osa viime kauden tehottomuudesta johtui puolustuksen ongelmista sillä hyökkääjät eivät saaneet riittävästi hyviä avaussyöttöjä ja joutuivat toisaalta kohtuuttoman paljon auttamaan puolustuspäässä varsinkin luisteluvoimaisia joukkueita vastaan. Minnesotasta siirtynyt Demitra on viime vuosina taantunut paljon pelaajana, mutta omaa edelleen potentiaalia ainakin 20:n maalin kauteen ja tehokkaaseen ylivoimapelin pyörittämiseen. Loistohankinta Vancouverilta oli viime kaudella San Josessa ja Buffalossa pelannut voimakas Bernier, joka voi Sedinin veljeksien rinnalla pystyä jopa kolmeenkymmeneen osumaan. Vancouver pääsee aloittamaan viime kauden jälkeen puhtaalta pöydältä sillä joukkueen johtohahmoista Linden lopetti ja Näslund siirtyi NY Rangersiin. Vancouver on nyt Luongon joukkue ja vihdoin perheensä Vancouveriin saanut huippumaalivahti antaa ryhmälle joka ilta mahdollisuuden taistella voitosta.

  ESBC tulee sisällyttämään kerroinrajoihinsa kaikki uudet tutkimusaarteet sillä joukkueellemme on tärkeää pitää kiinni maailman johtavan NHL-vihjepalvelun asemasta. NHL-tiimin ydinjäsenet ovat edelleen samat kuin huiman voittotaipaleen avausvuonna 1999. Tiimiä on vahvistettu vuosien mittaan tarkalla scouttauksella ja kauteen 2008-09 lähdemme vahvempana kuin koskaan. Keväällä aiomme juhlia nykyisen ryhmän kymmenettä peräkkäistä voittokautta ja mikäli uusien tutkimustulosten voima osoittautuu niin huikeaksi kuin oletamme, juhlat ovat mahtavat ”kuin markka-aikaan”.

Ei kommentteja: