perjantai 31. lokakuuta 2008

Kysymys maalimääristä

"Tuolla blogissa mainittiin, ettei säännöissä ole tapahtunut mitään sellaista joka nostaisi maalimääriä tälle tasolle millä ne ovat alkukauden olleet. Kuitenkin jäähyn jälkeinen aloitus menee aina alivoimalle jäävän joukkueen päähän. Tämä antaa paremman mahdollisuuden tehdä maalin ylivoimalla. Siitä tosin olen samaa mieltä, ettei sekään selitä alkukauden huimia maalilukemia."

Ylivoiman avaaminen aina alivoimalle jäävän joukkueen alueelta nostaa hitusen maalimääriä, mutta vaikutus on pieni sillä jo ennestään suurin osa jäähyn jälkeisistä aloituksista tuli puolustavan joukkueen alueelta. Sinänsä vaikutus on hiukan suurempi kuin ihan puhtaasti tilastoista voisi laskea, koska ylivoimalla joukkueet voittavat enemmän kuin aloituksista kuin tasakentällisin. Tasaisissa aloituksissa miesylivoimainen ryhmä pystyy vääntämään kiekon itselleen ja tilanteissa, joissa aloittajia vaihdetaan, löytyy ylivoimalla pelaavalta joukkueelta todennäköisemmin toinenkin laadukkaisiin aloituksiin kykenevä pelaaja jäältä.

Alkukauden suuret maalimäärät menevät edelleen sattuman ja poikkeuksellisen epäonnistuneiden maalivahtien piikkiin. Laukausten määrä on alkukaudella ollut korkea sillä maalia kohti ammutut laukaukset ovat nousseet 0,75 kutia per matsi viime vuodesta. Hyviltä maalintekosektoreilta ammutut laukausmäärät ovat pysyneet lähes viime kauden tasolla, joten maalimäärien putoaminen on edelleen odotettavissa.

Ei kommentteja: