torstai 15. tammikuuta 2009

Kysymys RL-kilpailuista

"Väitätte NHL:n voittomaalikisojen olevan kolikonheittoa. Onko todella näin?"

NHL:n rangaistuskuljetuskisat perustuvat pitkälti sattumaan, mutta emme väitä niiden aivan täysin vastaavan kolikonheittoa. Viimeisen kolmen kauden aikana jotkut joukkueet ovat pärjänneet kisoissa paremmin kuin toiset. Huonosti rl-kilpailuissa ovat suoriutuneet Calgary, Florida, Ottawa, Philadelphia ja Toronto. Parhaiten ylimääräisiä pisteitä ovat haalineet Dallas, New Jersey, NY Islanders ja NY Rangers.

Historialliset erot joukkueiden välillä johtuvat kuitenkin suurilta osin siitä, että uuden säännön tultua voimaan kaudella 2005-06 osa joukkueista ymmärsi harjoitella rangaistuskuljetuksia muita enemmän. Dallasin ennätyksellinen yhdentoista kisan voittoputki ei selittynyt pelkällä sattumalla. Ensimmäisellä kaudella peräti kuuden joukkueen menestys poikkesi merkitsevästi kolikonheitosta. Merkitsevyys on laskettu tässä noin 90% luottamustasolla, pelattujen rl-kilpailujen määrästä hieman riippuen.

Rangaistuslaukauskilpailut näyttäisivät muuttuneet vuosi vuodelta entistä tasaisemmiksi. Viime tai tämän kauden tuloksista ei enää löydy vastaavaa näyttöä joukkueiden välisistä eroista, vaikka Edmonton viime kaudella ja NY Rangers ja Colorado tällä kaudella ovatkin voittaneet otteluitaan hyvällä prosentilla.

Kolmenkymmenen joukkueen sarjassa on kuitenkin täysin luonnollista, että useammallekin kuin yhdelle joukkueelle sattuu 8 voiton ja 2 tappion tyylisiä tilastoja. Muutama joukkue päätyisi tällaisiin suurelta kuulostaviin voitto- tai tappioprosentteihin myös siinä tapauksessa jos kaikki ottelut todella ratkaistaisiin puhtaasti arpomalla.

Rangaistuslaukauskilpailujen tuloksilla ei ole korrelaatiota varsinaisen peliajan oletettuun todennäköisyysjakaumaan. Suosikit, altavastaajat, koti- ja vierasjoukkueet voittavat kilpailuja käytännössä yhtä paljon. Voimalukujen ja analyysin kannalta kisojen tulokset ovat merkityksettömiä ja alitajuisesti hämääviä. RL-kisoissa menestyneiden joukkueiden hyväksi voi halutessaan tehdä pieniä korjauksia lopullisiin money line -kerroinrajoihin, mutta varsinaisesta analyysiprosessista tulokset on pidettävä erillään.

Ei kommentteja: